Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

Telegram gaat gegevens delen bij strafrechtelijke onderzoeken

Datum: 24 september 2024
Categorie:

Telegram, ooit geprezen om zijn sterke privacybescherming, heeft een drastische koerswijziging aangekondigd. Het platform zal nu gebruikersdata, zoals IP-adressen en telefoonnummers, delen met de autoriteiten wanneer hierom wordt gevraagd bij geldige juridische verzoeken. Deze stap is vooral bedoeld om criminaliteit zoals drugshandel, kinderporno en andere illegale activiteiten op het platform tegen te gaan.

Voorheen was Telegram erg terughoudend in het delen van data en beperkte het deze acties tot zaken die verband hielden met terrorisme. De recente veranderingen in het beleid geven echter aan dat het platform breder zal samenwerken met justitie, bijvoorbeeld bij onderzoeken naar spam, misbruik en andere vormen van criminaliteit die in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van Telegram.

Het nieuwe privacybeleid van Telegram

In het nieuwe beleid stelt Telegram dat als er een gerechtelijk bevel binnenkomt dat bevestigt dat een gebruiker betrokken is bij criminele activiteiten, het platform een juridische analyse zal uitvoeren om te bepalen of de gegevens moeten worden vrijgegeven. De gegevens die gedeeld kunnen worden, zijn met name het IP-adres en het telefoonnummer van de verdachte.

Daarnaast heeft Telegram een verbeterd rapportagesysteem voor illegale zoektermen en content geïntroduceerd, dat gebruikers de mogelijkheid biedt om via de @SearchReport-bot verdachte inhoud te melden. Dit zal door een menselijke moderator worden beoordeeld.

Transparantie en updates

Telegram belooft in zijn transparantierapporten voortaan ook data-opvragingen door autoriteiten te vermelden. Dit is bedoeld om de gebruikers een beter inzicht te geven in de frequentie en aard van deze verzoeken. Een opvallende update aan de zoekfunctionaliteit zorgt er ook voor dat verdachte zoekopdrachten of ongewenste content uit de resultaten worden gefilterd.

De wijziging in het beleid komt na jaren van kritiek op het feit dat Telegram een veilige haven was geworden voor criminele activiteiten. Vanwege de versleutelde aard van de berichten en de afwezigheid van strikte moderatie groeide het platform uit tot een plek waar illegale handel, cybercrime en andere misdaden bloeiden.

Arrestatie van Pavel Durov: Drijfveer achter het nieuwe beleid?

Een mogelijke reden voor deze beleidswijziging is de recente arrestatie van Telegram-oprichter Pavel Durov in Frankrijk. Durov werd beschuldigd van nalatigheid, omdat het platform, onder zijn leiding, niet actief optrad tegen de toename van criminele activiteiten. Hoewel hij op borgtocht is vrijgelaten, moet hij in het land blijven voor een lopend onderzoek. Deze arrestatie lijkt een katalysator te zijn geweest voor de veranderingen binnen Telegram.

Oprichter Telegram Pavel Durov.
Oprichter Telegram Pavel Durov.

Gevolgen voor de gebruiker

Voor gebruikers roept deze verandering belangrijke vragen op over privacy en veiligheid. Waar Telegram ooit werd geprezen om zijn strikte privacybeleid en versleutelde berichten, lijkt de nieuwe koers een concessie te zijn aan de druk van overheden en rechtshandhavingsinstanties. Dit betekent dat gebruikers die betrokken zijn bij illegale activiteiten mogelijk hun anonimiteit verliezen.

Voor de gewone gebruiker die niets te maken heeft met criminele activiteiten, verandert er ogenschijnlijk niet veel. Echter, het feit dat Telegram bereid is om gebruikersdata te delen, kan ervoor zorgen dat sommigen zich minder veilig voelen op het platform.

Wat betekent dit voor de toekomst van Telegram?

Met deze wijzigingen betreedt Telegram een nieuw tijdperk waarin privacy en samenwerking met justitie een delicate balans vormen. Het bedrijf, ooit een bolwerk voor privacy, lijkt nu genoegen te nemen met een meer gematigd standpunt, onder druk van gerechtelijke procedures en internationale regelgeving.

De vraag blijft of dit nieuwe beleid Telegram zal helpen om de verspreiding van criminaliteit op het platform tegen te gaan, of dat het een deel van zijn kernpubliek zal vervreemden. Telegram-gebruikers zullen moeten afwegen of ze zich nog veilig genoeg voelen om het platform te blijven gebruiken, of dat ze overstappen naar alternatieven die een strikter privacybeleid hanteren.

Gerelateerde artikels

De nieuwe Europese NIS2-richtlijnen worden op 17 oktober 2024 verplicht. Deze blogpost bespreekt wat deze richtlijnen inhouden en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.
De politie van Geel-Laakdal-Meerhout registreerde in de eerste helft van dit jaar 255 meldingen van cybercriminaliteit, wat leidde tot een verlies van 1,4 miljoen euro. Deze trend toont een aanzienlijke toename in digitale misdaden.
Schadelijke advertenties verschijnen steeds vaker in zoekresultaten. Deze blog legt uit hoe cybercriminelen werken via malvertising en hoe je jezelf kan beschermen tegen deze gevaren.
Google introduceert nieuwe functies in Chrome, waaronder tijdelijke machtigingen en een verbeterde Veiligheidscontrole, waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en online privacy.
Gmail, de grootste gratis e-mailprovider ter wereld, was op 8 augustus meer dan vier uur wereldwijd onbereikbaar. Ontdek wat er precies misging en hoe Google het probleem heeft aangepakt.
Wallem Group versterkt de cyberbeveiliging aan wal en aan boord van hun schepen met behulp van geavanceerde AI-technologie. Dit artikel bespreekt hoe deze verbeteringen bijdragen aan een veiligere en efficiëntere scheepvaart.
Onderzoek uit 2024 onthult dat jongeren ondanks hun vertrouwen in digitale vaardigheden vaak het slachtoffer worden van online oplichting. Ontdek hoe goed ze zichzelf echt beschermen en welke verbeteringen nodig zijn.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.