Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

FBI ontmantelt Chinese hackpogingen op Amerikaanse infrastructuur

Datum: 23 januari 2024
chinese hackers

De FBI heeft een door de Chinese staat gesponsorde hackgroep, bekend als “Volt Typhoon”, ontmanteld. Deze groep had het gemunt op kritieke infrastructuur in de Verenigde Staten, zoals het elektriciteitsnet en pijpleidingen.

Volt Typhoon ontmanteld

FBI-directeur Christopher Wray vertelde aan wetgevers dat de FBI een succesvolle campagne had uitgevoerd om de Volt Typhoon-groep uit te schakelen. Deze groep hackte honderden verouderde kantoorrouters om toegang te krijgen tot gegevens over Amerikaanse infrastructuur. De Chinese regering heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen, maar heeft eerder soortgelijke beschuldigingen ontkend en de VS beschuldigd van het zijn van het “grootste hackersimperium”.

FBI

Voorbereidingen voor een conflict

Wray verklaarde dat China voorbereidingen treft om belangrijke Amerikaanse infrastructuursystemen lam te leggen in geval van een conflict. De hackpogingen van de Volt Typhoon-groep kwamen afgelopen mei aan het licht, nadat Microsoft waarschuwde dat de groep zich richtte op openbare middelen, waaronder e-mailaccounts van de overheid.

Kritieke infrastructuur onder vuur

Volgens de FBI richtte de groep zich op diverse kritieke infrastructuur, zoals waterzuiveringssystemen, het elektriciteitsnet, transportsystemen, olie- en gaspijpleidingen, en telecommunicatienetwerken. De Chinese groep slaagde erin malware te installeren en honderden oude routers over te nemen die verbonden waren met deze infrastructuur.

Gevolgen voor Amerikaanse veiligheid

Wray legde uit dat de Volt Typhoon-malware China in staat stelde om voorbereidingen te treffen voor het veroorzaken van chaos en schade aan Amerikaanse burgers en gemeenschappen. Dit cyberprogramma van China is groter dan dat van alle andere grote landen bij elkaar, benadrukte hij.

Reacties uit China

Tijdens een hoorzitting van de Select Committee on Competition Between the US and China noemde de voorzitter deze cyberaanvallen het equivalent van het plaatsen van bommen op Amerikaanse bruggen en elektriciteitscentrales. Beijing ontkent alle beschuldigingen van cybercriminaliteit en beschuldigt de commissie van een ideologische vooringenomenheid en een nulsommentaliteit uit de Koude Oorlog.

De situatie toont aan hoe belangrijk het is om de cyberveiligheid te versterken en voorbereid te zijn op mogelijke bedreigingen van statelijke actoren.

Bron: BBC.com
Bekijk ook ons vorig nieuwsartikel!

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 16 september 2024

Onderzoekers ontdekten een nu gepatchte kwetsbaarheid in Apple’s Vision Pro, waarbij een aanvalstechniek genaamd GAZEploit het mogelijk maakte om gebruikersinvoer via het virtuele toetsenbord te onderscheppen en gevoelige gegevens te stelen.

Datum: 6 september 2024

Hackers beweren gegevens te hebben gestolen van Belfius, DCC en CDA. Belfius gaf een officiële reactie.

Datum: 26 juni 2024

Beveiligingsonderzoekers onthullen SnailLoad, een methode die internetsnelheid vertraagt om video’s te identificeren. Lees meer over deze zorgwekkende hack.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.