Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

Online oplichting en jongeren: hoe waakzaam zijn ze echt?

Datum: 3 september 2024
Categorie:
online oplichting

Oplichting is een aanzienlijk risico voor jongeren in de digitale wereld, zoals blijkt uit een onderzoek dat in juni 2024 werd uitgevoerd door Stemmingmakers in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hoewel jongeren zich over het algemeen zelfverzekerd voelen over hun online vaardigheden, toont het onderzoek aan dat ze toch vaak slachtoffer worden van online fraude. Hoe goed weten ze zichzelf werkelijk te beschermen in de digitale wereld?

Het onderzoek, getiteld ‘Online oplichting en jongeren: een inkijk in hun ervaringen’, geeft inzicht in de manier waarop jongeren omgaan met online bedreigingen zoals aankoopfraude, phishing en hacking. Meer dan 600 jongeren tussen de 12 en 18 jaar deden mee aan dit onderzoek, dat werd uitgevoerd via een jongerenpanel en een oproep op Scholieren.com. Het CCV en Scholieren.com werken al jarenlang samen om online fraude onder jongeren tegen te gaan.

Belangrijkste bevindingen

Uit de resultaten blijkt dat 36% van de ondervraagde scholieren ooit slachtoffer is geweest van online oplichting, een lichte stijging vergeleken met 2017. Jongens gaven vaker aan dat ze zijn opgelicht dan meisjes, hoewel meisjes vaker twijfelen of hun ervaring daadwerkelijk als oplichting kan worden aangemerkt.

De meest voorkomende vorm van oplichting volgens de jongeren is aankoopfraude via webshops en tweedehands marktplaatsen, waarbij bestelde goederen nooit werden geleverd. Ook noemen veel jongeren het hacken van hun e-mail of social media-accounts als een veelvoorkomende vorm van online oplichting.

online oplichting

Houding tegenover online oplichting

Dit onderzoek richtte zich ook op de houding van jongeren ten opzichte van online oplichting. Bijna 46% van de scholieren vindt dat het slachtoffer worden van online oplichting niet hun eigen schuld is, terwijl 41% hierover een neutraal standpunt inneemt. Toch zou 41% zich schamen als ze slachtoffer worden. Opvallend is dat jongeren, als het om anderen gaat, minder snel geneigd zijn om het slachtoffer de schuld te geven; 46,1% is het er namelijk niet mee eens dat het slachtoffer worden van online oplichters ‘je eigen schuld’ is.

Beschermingsmaatregelen

Wanneer het aankomt op preventie, nemen jongeren verschillende maatregelen om zichzelf te beschermen tegen online oplichting. Zo geeft 77% aan altijd de reviews van een webshop te controleren voordat ze een aankoop doen, en 74% deelt nooit zomaar hun bankgegevens. Ook het vragen om hulp aan ouders is een veelgebruikte maatregel (53%), terwijl maatregelen zoals het instellen van tweestapsverificatie minder populair zijn (47%). Slechts 28% gebruikt verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.

Hoewel bijna 60% van de jongeren zichzelf goed vindt in het herkennen van verdachte online situaties, vinden velen het instellen van verschillende wachtwoorden voor hun accounts te veel moeite. Dit benadrukt de noodzaak voor gebruiksvriendelijke veiligheidsmaatregelen die jongeren kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen online bedreigingen.

Nieuwe preventiecampagnes

Het onderzoek laat zien dat online oplichting onder jongeren nog steeds een groot probleem is. Hoewel jongeren denken dat ze online risico’s kunnen herkennen, blijkt de realiteit dat een aanzienlijk deel van hen toch slachtoffer wordt. De bevindingen uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om nieuwe preventiecampagnes te ontwikkelen, in samenwerking met Scholieren.com, om jongeren beter te wapenen tegen de gevaren van de digitale wereld. Het is duidelijk dat er nog veel werk te doen is om jongeren beter te beschermen tegen online oplichting.

Bekijk al onze artikels!

Gerelateerde artikels

Wallem Group versterkt de cyberbeveiliging aan wal en aan boord van hun schepen met behulp van geavanceerde AI-technologie. Dit artikel bespreekt hoe deze verbeteringen bijdragen aan een veiligere en efficiëntere scheepvaart.
Schadelijke advertenties verschijnen steeds vaker in zoekresultaten. Deze blog legt uit hoe cybercriminelen werken via malvertising en hoe je jezelf kan beschermen tegen deze gevaren.
De politie van Geel-Laakdal-Meerhout registreerde in de eerste helft van dit jaar 255 meldingen van cybercriminaliteit, wat leidde tot een verlies van 1,4 miljoen euro. Deze trend toont een aanzienlijke toename in digitale misdaden.
De nieuwe Europese NIS2-richtlijnen worden op 17 oktober 2024 verplicht. Deze blogpost bespreekt wat deze richtlijnen inhouden en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.
Gmail, de grootste gratis e-mailprovider ter wereld, was op 8 augustus meer dan vier uur wereldwijd onbereikbaar. Ontdek wat er precies misging en hoe Google het probleem heeft aangepakt.
Google introduceert nieuwe functies in Chrome, waaronder tijdelijke machtigingen en een verbeterde Veiligheidscontrole, waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en online privacy.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.