Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

De impact van de NIS2-cybersecurityrichtlijn op Vlaamse ondernemingen

Datum: 15 juli 2024
Categorie:

Vanaf oktober 2024 treedt de Europese NIS2-cybersecurityrichtlijn in werking, waardoor Vlaamse ondernemingen hun cyberveiligheid moeten versterken. Patrick Hauspie, bedrijfsadviseur bij VLAIO, besprak op VRT De Markt het belang van proactieve maatregelen tegen cyberaanvallen.

Waarom een nieuwe cybersecurityrichtlijn?

Volgens Patrick is de digitale wereld continu in beweging en hackers worden steeds professioneler. Bedrijven wisselen steeds meer informatie uit, wat hen kwetsbaar maakt. De nieuwe richtlijn dwingt bedrijven om hun beveiliging te verbeteren en klaar te zijn voor mogelijke aanvallen.

NIS2-cybersecurityrichtlijn

Bewustzijn en actie

Veel bedrijven zien cybersecurity nog als een kostenpost zonder directe return-on-investment. Patrick raadt aan om nu actie te ondernemen, omdat wachten tot een aanval te laat is. Ook kleinere ondernemingen moeten hun beveiliging versterken, omdat hackers vaak via hen binnenkomen bij grotere bedrijven.

Voorbereid zijn op NIS2

Het is cruciaal voor ondernemingen om zich voor te bereiden op de NIS2-regelgeving. Bedrijven die contracten willen afsluiten met NIS2-plichtige ondernemingen moeten ook aan de richtlijn voldoen.

Wil je meer weten over de NIS2-richtlijn en hoe je jouw onderneming kunt beveiligen? Bekijk dan het volledige fragment van Patrick Hauspie op VRT MAX en bezoek de VLAIO website voor uitgebreid advies en begeleiding.

Bron: VLAIO
Lees ook onze andere artikelen!

Gerelateerde artikels

Ontdek hoe cybercriminelen AI-software supply chains aanvallen via open-source datasets en API’s. Verhoog uw beveiliging om deze dreigingen te weerstaan.
Ontdek de diverse steunmaatregelen voor kmo’s op het gebied van cyberveiligheid in België, waaronder subsidies, advies en opleidingen.
Bescherm uw apotheek tegen cyberbedreigingen met deze essentiële cybersecurity tips. Leer over sterke wachtwoorden, software-updates en meer.
Google introduceert nieuwe functies in Chrome, waaronder tijdelijke machtigingen en een verbeterde Veiligheidscontrole, waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en online privacy.
Instagram-algoritmes verwijzen gebruikers die op zoek zijn naar kindermisbruikmateriaal door naar meer profielen met soortgelijke inhoud, wat het platform een belangrijk knooppunt maakt voor de handel in dergelijke beelden. Wereldwijd zijn meer dan 750.000 pedofielen online actief.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.