Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

Cybercriminelen verdienden dit jaar 1,4 miljoen euro: een groeiende dreiging in de regio Geel-Laakdal-Meerhout

Datum: 1 augustus 2024
Categorie:

De politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout kreeg in de eerste helft van dit jaar 255 aangiftes van cybercriminaliteit binnen. Dit vertegenwoordigt een toename van bijna 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale financiële schade bedroeg 1,4 miljoen euro, wat nu al meer is dan in heel 2023​ (Omroep Neteland)​​ (Ground News)​.

Stijgende trend in digitale criminaliteit

In de afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving zichtbaar waarbij criminelen steeds vaker hun werkterrein verplaatsen naar het digitale domein. Dit jaar alleen al werden 255 meldingen van informaticacriminaliteit gedaan in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Dit betekent dat deze vorm van criminaliteit een dagelijkse realiteit is geworden in deze regio​ (Omroep Neteland)​.

Typen cybercriminaliteit

Volgens korpschef Dirk Van Aerschot ging meer dan de helft van de geregistreerde feiten in de eerste helft van dit jaar over informaticafraude (57 procent). Dit omvat phishing via e-mail, WhatsApp, of sms. De tweede grootste categorie was internetoplichting (32 procent), waaronder fraude bij online aankopen en verkopen, evenals vriendschapsfraude​ (Omroep Neteland)​.

Enkele opvallende gevallen

Een opvallend geval van dit jaar was een slachtoffer dat maar liefst 430.000 euro verloor aan cybercriminelen. Dit voorbeeld toont aan hoe ernstig de gevolgen van cybercriminaliteit kunnen zijn en hoe belangrijk het is om maatregelen te nemen tegen dergelijke dreigingen​ (Ground News)​.

Vergelijking met voorgaande jaren

Het totale aantal meldingen van cybercriminaliteit in de eerste helft van 2024 is het hoogste van de afgelopen vijf jaar. In vergelijking met de eerste helft van 2023, toen er 214 aangiftes waren ter waarde van 950.000 euro, zien we een aanzienlijke stijging​ (Omroep Neteland)​.

Preventieve maatregelen

Vanwege de aanzienlijke financiële schade zet de politie sterk in op preventie. Naast regelmatige waarschuwingen op hun website en sociale media, hebben ze cyberpreventie-adviseurs opgeleid. Deze vrijwilligers helpen inwoners beter te beschermen tegen oplichtingspraktijken. Tijdens infosessies over cyberpreventie informeren, sensibiliseren en adviseren deze vrijwilligers de aanwezigen. Ze bieden ook ondersteuning aan slachtoffers van informaticacriminaliteit en helpen hen weerbaarder te maken tegen toekomstige aanvallen​ (Omroep Neteland)​​ (Ground News)​.

Conclusie

De stijging van cybercriminaliteit in de regio Geel-Laakdal-Meerhout benadrukt de noodzaak van verhoogde waakzaamheid en betere beveiligingsmaatregelen. Door middel van educatie en preventieve initiatieven probeert de politie de impact van digitale misdaden te verminderen en de gemeenschap te beschermen tegen de groeiende dreiging van cybercriminaliteit.

Lees ook onze nieuws artikels!

Gerelateerde artikels

Schadelijke advertenties verschijnen steeds vaker in zoekresultaten. Deze blog legt uit hoe cybercriminelen werken via malvertising en hoe je jezelf kan beschermen tegen deze gevaren.
De nieuwe Europese NIS2-richtlijnen worden op 17 oktober 2024 verplicht. Deze blogpost bespreekt wat deze richtlijnen inhouden en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.
Onderzoek uit 2024 onthult dat jongeren ondanks hun vertrouwen in digitale vaardigheden vaak het slachtoffer worden van online oplichting. Ontdek hoe goed ze zichzelf echt beschermen en welke verbeteringen nodig zijn.
Wallem Group versterkt de cyberbeveiliging aan wal en aan boord van hun schepen met behulp van geavanceerde AI-technologie. Dit artikel bespreekt hoe deze verbeteringen bijdragen aan een veiligere en efficiëntere scheepvaart.
Gmail, de grootste gratis e-mailprovider ter wereld, was op 8 augustus meer dan vier uur wereldwijd onbereikbaar. Ontdek wat er precies misging en hoe Google het probleem heeft aangepakt.
Google introduceert nieuwe functies in Chrome, waaronder tijdelijke machtigingen en een verbeterde Veiligheidscontrole, waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en online privacy.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.