Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

FAQ: Is mijn apotheek veilig?

Datum: 29 juli 2024
Categorie:

Bescherm uw apotheek tegen cyberbedreigingen met deze essentiële cybersecurity tips. Leer over sterke wachtwoorden, software-updates en meer.

Vraag van een apotheker:

Hoe kan ik weten of mijn apotheek goed beveiligd is? Welke stappen kan ik zelf nemen om mijn apotheek veiliger te maken?

Ons antwoord:

De volgende stappen zijn een mooie start om jouw apotheek als veilig te beschouwen. Echter dreigt er nog steeds gevaar na het volbrengen van deze stappen. Wil je zeker zijn van een veilige apotheek? Schakel dan een cyberexpert in. Ontdek meer in volgende stappen:

1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden is een van de eerste verdedigingslinies tegen cyberaanvallen. Zorg ervoor dat uw wachtwoorden minimaal 12 tekens lang zijn en een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens bevatten. Gebruik voor elke account een uniek wachtwoord en overweeg een wachtwoordbeheerder om deze veilig op te slaan.

2. Voer regelmatige software-updates uit

Zorg ervoor dat alle softwareprogramma’s, inclusief uw apotheekbeheerprogramma, regelmatig worden bijgewerkt. Software-updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken die door hackers kunnen worden misbruikt. Stel automatische updates in waar mogelijk om te garanderen dat uw systemen altijd up-to-date zijn. Ga er niet vanuit dat wanneer jouw apotheekbeheerprogramma beveiligd is, ook jouw toestel beveiligd is.

3. Beperk de toegang tot gevoelige gegevens

Beperk de toegang tot patiëntgegevens en andere gevoelige informatie tot alleen die medewerkers die het echt nodig hebben. Implementeren van gebruikersrollen en machtigingen kan helpen om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot kritieke gegevens.

4. Maak regelmatig back-ups

Regelmatige back-ups zijn essentieel om gegevensverlies te voorkomen bij een cyberaanval. Zorg ervoor dat back-ups veilig worden opgeslagen, bij voorkeur op een externe locatie of in de cloud, en test regelmatig of deze back-ups correct kunnen worden hersteld.

Is mijn apotheek veilig

5. Breng uw personeel op de hoogte

Uw personeel is een van de belangrijkste schakels. Zorg ervoor dat uw medewerkers regelmatig training krijgen over cybersecurity best practices, zoals het herkennen van phishing-e-mails en het veilig omgaan met gevoelige informatie.

6. Installeer een betrouwbare antivirussoftware

Een goede antivirussoftware kan helpen bij het detecteren en verwijderen van malware en andere schadelijke software van uw systemen. Zorg ervoor dat uw antivirusprogramma altijd up-to-date is en voer regelmatig volledige systeemscans uit.

7. Gebruik een firewall

Een firewall kan ongeautoriseerde toegang tot uw netwerk voorkomen door het monitoren en filteren van inkomend en uitgaand verkeer. Zorg ervoor dat uw firewall correct is geconfigureerd en dat alle beveiligingsregels up-to-date zijn.

8. Schakel een cyberexpert in

Het inschakelen van een cyberexpert kan u helpen bij het opstellen en implementeren van een effectief beveiligingsbeleid voor uw apotheek. Een cyberexpert kan voorzien in zaken waar u misschien niet aan denkt, zoals het ontwikkelen van een cyberprotocol. Dit protocol omvat stappen die u moet volgen bij een cyberincident, waaronder het melden van incidenten aan de juiste autoriteiten en het informeren van betrokkenen.

Een cyberexpert kan ook helpen bij:

  • Risicoanalyse: Identificeer potentiële zwakke plekken in uw systemen.
  • Incident response plan: Ontwikkel een plan voor het geval er toch iets misgaat.
  • Bewustwordingstraining: Educateer uw personeel over de nieuwste cyberdreigingen en hoe ze deze kunnen herkennen.

Door een cyberexpert in te schakelen, kunt u er zeker van zijn dat u goed bent voorbereid op mogelijke cyberbedreigingen en dat uw apotheek voldoet aan de nieuwste beveiligingsnormen en -richtlijnen.

Door deze stappen te volgen, kunt u de kans op een succesvolle cyberaanval aanzienlijk verminderen en de veiligheid van uw apotheek waarborgen.

Heeft u nog vragen over cybersecurity of heeft u specifieke zorgen over de digitale veiligheid van uw apotheek? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder met deskundig advies en oplossingen op maat. Wanneer uw apotheek door onze expert als veilig wordt beschouwd, ontvangt u een ‘Veilig Digitaal Ondernemen’ badge!

Vraag nu jouw gratis audit aan!

Gerelateerde artikels

Ontdek de diverse steunmaatregelen voor kmo’s op het gebied van cyberveiligheid in België, waaronder subsidies, advies en opleidingen.
Instagram-algoritmes verwijzen gebruikers die op zoek zijn naar kindermisbruikmateriaal door naar meer profielen met soortgelijke inhoud, wat het platform een belangrijk knooppunt maakt voor de handel in dergelijke beelden. Wereldwijd zijn meer dan 750.000 pedofielen online actief.
De nieuwe Europese NIS2-richtlijnen worden op 17 oktober 2024 verplicht. Deze blogpost bespreekt wat deze richtlijnen inhouden en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.
Google introduceert nieuwe functies in Chrome, waaronder tijdelijke machtigingen en een verbeterde Veiligheidscontrole, waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en online privacy.
Ontdek hoe cybercriminelen AI-software supply chains aanvallen via open-source datasets en API’s. Verhoog uw beveiliging om deze dreigingen te weerstaan.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.