Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

Hoe Wallem Group cyberveiligheid aan wal en aan boord versterkt met AI

Datum: 12 augustus 2024
Categorie:
wallem group

In de moderne maritieme industrie is cyberveiligheid essentieel voor het beschermen van zowel schepen als de landfaciliteiten die hun operaties ondersteunen. Wallem Group, een vooraanstaand scheepsmanagementbedrijf, heeft een vooruitstrevende stap gezet door zijn cyberbeveiligingsmaatregelen aanzienlijk te versterken met behulp van AI-technologie.

Geavanceerde netwerkbeveiliging aan wal van Wallem Group

Om zich te wapenen tegen de steeds verfijndere cyberdreigingen, heeft Wallem Group geïnvesteerd in de implementatie van een geavanceerde AI-gebaseerde netwerkbeveiliging. Na succesvolle tests van Darktrace’s Cyber AI Analyst op het hoofdkantoor in Hongkong in 2019, werd deze innovatieve oplossing uitgerold naar kantoren in Singapore, Shanghai, Clark en Mumbai, evenals het datacenter in Singapore.

De AI-technologie van Darktrace biedt een baanbrekende aanpak door menselijke expertise te combineren met AI om cyberdreigingen effectief te detecteren en erop te reageren. Door continu de netwerkactiviteiten te monitoren, leert het systeem wat normaal gedrag is voor elke gebruiker en elk apparaat. Dit stelt het in staat om binnen enkele seconden afwijkingen en potentiële bedreigingen te identificeren en te neutraliseren.

Een voorbeeld van deze effectiviteit is een incident waarbij Darktrace’s AI-malware detecteerde die probeerde te communiceren met externe servers via beaconing. Dankzij de tijdige waarschuwing kon Wallem het probleem snel isoleren en verhelpen, waardoor een grootschalige cyberaanval werd voorkomen.

Cyberbeveiliging aan boord van schepen

Wallem beperkt zijn inspanningen op het gebied van cyberveiligheid niet alleen tot zijn kantoren aan wal. Het bedrijf voert ook uitgebreide IT-audits uit aan boord van de schepen voordat ze worden overgenomen. Deze audits stellen hen in staat om de bestaande IT-infrastructuur te beoordelen en waar nodig te herstructureren, zodat deze voldoet aan de strenge cybersecurity-eisen van de groep.

Om ervoor te zorgen dat schepen voortdurend beschermd blijven, worden jaarlijkse beoordelingen uitgevoerd om te bepalen welke IT-apparatuur aan boord aan vervanging toe is. Op basis van deze beoordelingen stelt Wallem een budget voor nieuwe apparatuur voor en doet aanbevelingen voor aanvullende diensten die de cyberweerbaarheid van de vloot kunnen verbeteren.

Het belang van een veilige walomgeving

Volgens Raymond Ho, general manager van Wallem Group, begint cyberveiligheid in de kantoren aan wal. Deze kantoren bieden immers vaker toegang tot cyberaanvallen dan de netwerken aan boord van schepen. Daarom is het van cruciaal belang dat de walinfrastructuur goed beschermd is.

“Als de cyberdefensie van onze kantoren niet op peil is, besteden we tijd en middelen aan het oplossen van inbreuken die we anders zouden kunnen investeren in het optimaliseren van de veiligheid en de prestaties van de schepen in onze beheerde vloot,” aldus Ho. “Voor ons begint een soepele werking van de vloot met een robuuste cyberbeveiliging aan wal.”

De samenwerking met Darktrace

De samenwerking met Darktrace en Wallem Group heeft niet alleen geleid tot een betere beveiliging aan wal, maar heeft ook waardevolle inzichten opgeleverd die Wallem kan toepassen op zijn hele vloot. Het gebruik van Darktrace’s Threat Visualizer heeft het IT-team van Wallem getraind in het herkennen en prioriteren van potentiële cyberdreigingen, waardoor het risiconiveau van deze dreigingen nauwkeuriger kan worden bepaald.

Daarnaast heeft Wallem op basis van de door Darktrace geïdentificeerde dreigingspatronen zijn netwerk- en firewallbeleid verfijnd. Dit omvatte onder andere het scheiden van zakelijke netwerken, BYOD-netwerken en gast-wifi, evenals het aanpassen van het IT-beleid om niet-bedrijfsapparaten uit te sluiten van het zakelijke netwerk.

Een toekomstbestendige vloot

Met de verbeterde cyberbeveiliging aan wal en de lessen geleerd van de samenwerking met Darktrace, heeft Wallem nu de capaciteit om zich te concentreren op het leveren van veilige, slimme en duurzame scheepsoperaties. Ho benadrukt dat de inzichten en best practices die zijn opgedaan, de weg hebben geëffend voor de toekomstige ontwikkeling van schepen die beter bestand zijn tegen digitale dreigingen.

“Nu onze kantoren robuust en intelligent beschermd zijn tegen cyberbedreigingen, hebben we de capaciteit en gemoedsrust om ons te richten op het leveren van diensten die veilige, slimme en duurzame scheepsoperaties mogelijk maken en uiteindelijk het schip van de toekomst dienen,” concludeert Ho.

Met deze strategische inzet op cyberveiligheid positioneert Wallem Group zich als een leider in de maritieme industrie, niet alleen door hun schepen te beschermen, maar ook door de faciliteiten aan wal te versterken. Dit zorgt ervoor dat hun vloot niet alleen vandaag veilig kan opereren, maar ook klaar is voor de uitdagingen van morgen.

Bron: (Riviera)

Lees ook: Slimme hacker laat 2.9 miljoen dollar verdwijnen

Gerelateerde artikels

Gmail, de grootste gratis e-mailprovider ter wereld, was op 8 augustus meer dan vier uur wereldwijd onbereikbaar. Ontdek wat er precies misging en hoe Google het probleem heeft aangepakt.
Schadelijke advertenties verschijnen steeds vaker in zoekresultaten. Deze blog legt uit hoe cybercriminelen werken via malvertising en hoe je jezelf kan beschermen tegen deze gevaren.
De politie van Geel-Laakdal-Meerhout registreerde in de eerste helft van dit jaar 255 meldingen van cybercriminaliteit, wat leidde tot een verlies van 1,4 miljoen euro. Deze trend toont een aanzienlijke toename in digitale misdaden.
Onderzoek uit 2024 onthult dat jongeren ondanks hun vertrouwen in digitale vaardigheden vaak het slachtoffer worden van online oplichting. Ontdek hoe goed ze zichzelf echt beschermen en welke verbeteringen nodig zijn.
De nieuwe Europese NIS2-richtlijnen worden op 17 oktober 2024 verplicht. Deze blogpost bespreekt wat deze richtlijnen inhouden en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.
Google introduceert nieuwe functies in Chrome, waaronder tijdelijke machtigingen en een verbeterde Veiligheidscontrole, waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en online privacy.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.