Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Artikel

Wat staat er in de NIS2 wet?

Datum: 23 juli 2024
Categorie:

De NIS2-wet is een uitgebreide set richtlijnen en verplichtingen opgesteld door de Europese Unie om de cyberbeveiliging binnen de EU te verbeteren. Deze wet bouwt voort op de oorspronkelijke NIS (Netwerk- en Informatiesystemen) richtlijn en introduceert nieuwe, strengere maatregelen. Hier is een overzicht van wat de NIS2-wet inhoudt:

Uitbreiding van de Reikwijdte

De NIS2-wet breidt de lijst van sectoren en diensten die aan de wet moeten voldoen aanzienlijk uit. Naast de al bestaande sectoren zoals energie, transport, bankwezen, en gezondheidszorg, omvat de NIS2-wet nu ook:

  • Voedselvoorziening: Met name de toeleveringsketen en distributie van levensmiddelen.
  • Ruimtevaart: Bedrijven en organisaties betrokken bij ruimteverkenning en -onderzoek.
  • Sociale netwerken: Platformen die belangrijke communicatiemiddelen bieden aan het publiek.

Versterkte Beveiligingsvereisten

De wet legt strengere beveiligingsmaatregelen op aan organisaties. Dit betekent dat bedrijven en instellingen robuuste mechanismen moeten implementeren om hun netwerk- en informatiesystemen te beschermen. De belangrijkste eisen zijn onder andere:

  • Risicobeheermaatregelen: Organisaties moeten uitgebreide risicobeheerprocessen opzetten, waaronder regelmatige evaluaties en audits om potentiële zwakke punten te identificeren en aan te pakken.
  • Technische en organisatorische maatregelen: Bedrijven moeten geavanceerde technologieën en procedures invoeren om hun systemen te beveiligen tegen cyberdreigingen.
NIS2

Strengere Rapportageverplichtingen

Incidentrapportage is een cruciaal onderdeel van de NIS2-wet. Organisaties moeten nu binnen een kortere tijdsperiode cyberincidenten melden aan de bevoegde nationale autoriteiten. De rapportage moet gedetailleerder zijn en de volgende elementen bevatten:

  • Incidentbeschrijving: Een grondige uitleg van wat er gebeurd is, inclusief de aard en impact van het incident.
  • Gevolgen en mitigatiemaatregelen: Details over de gevolgen van het incident en welke stappen zijn ondernomen om de situatie te verhelpen en toekomstige incidenten te voorkomen.

Handhaving en Sancties

De NIS2-wet introduceert ook strengere handhavingsmechanismen en hogere boetes voor niet-naleving. Organisaties die de wet overtreden, kunnen te maken krijgen met:

  • Hoge boetes: De financiële straffen zijn verhoogd om een grotere naleving te waarborgen.
  • Juridische gevolgen: Naast boetes kunnen er ook juridische maatregelen worden genomen tegen niet-conforme organisaties.

Implementatie en Toezicht

Nationale autoriteiten krijgen de verantwoordelijkheid om de naleving van de NIS2-wet te monitoren en te handhaven. Dit omvat:

  • Inspecties en audits: Regelmatige controles om ervoor te zorgen dat organisaties voldoen aan de beveiligingsvereisten.
  • Ondersteuning en richtlijnen: Het bieden van begeleiding en ondersteuning aan organisaties om hen te helpen bij de implementatie van de wet.

Conclusie

De NIS2-wet is een belangrijke stap in de richting van een veiliger digitaal Europa. Door strengere beveiligingsmaatregelen, uitgebreidere rapportageverplichtingen, en zwaardere sancties, dwingt de wet organisaties om hun cyberbeveiliging serieus te nemen. Dit leidt uiteindelijk tot een betere bescherming van essentiële en belangrijke diensten tegen cyberdreigingen.

Lees ook onze andere artikelen!

Gerelateerde artikels

NIS2 is een nieuwe Europese richtlijn gericht op het verbeteren van de cyberbeveiliging en veerkracht van essentiële en belangrijke sectoren, met verregaande gevolgen voor zowel publieke als private organisaties.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.