Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

AddComm getroffen door ransomware-aanval

Datum: 22 mei 2024
cyberaanval

AddComm is recentelijk het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Cybercriminelen hebben toegang gekregen tot klantdata en hebben systemen versleuteld, waardoor er data is ontvreemd.

Door deze cyberaanval waren de systemen de afgelopen dagen niet beschikbaar voor klanten. Het bedrijf betreurt deze situatie ten zeerste en zet alles op alles om de schade voor klanten zoveel mogelijk te beperken.

De hack vond plaats tussen 5 mei en 17 mei. Op 17 mei werd het beveiligingsincident ontdekt toen de systemen door de criminelen werden versleuteld.

addcomm

AddComm herstelt na ransomware-aanval: Forensisch onderzoek nog gaande

Na de ontdekking van de gijzelsoftware heeft het bedrijf direct externe cyber security experts ingeschakeld. Deze experts voeren een forensisch onderzoek uit en werken samen met de IT-experts van AddComm. Dankzij snel handelen zijn de systemen sinds vandaag weer operationeel. Stapsgewijs worden klanten weer veilig aangesloten op de systemen. Het onderzoek naar het beveiligingsincident loopt nog steeds.

Het is momenteel nog onduidelijk welke data van welke klanten precies is ontvreemd. De cybercriminelen hebben geen toegang meer tot de systemen van AddComm en het incident heeft geen invloed gehad op de eigen systemen van klanten.

AddComm bereidt een aangifte voor bij de politie. Het bedrijf betreurt de ontstane situatie en biedt excuses aan voor de eventuele onrust die dit heeft veroorzaakt.

Lees ook: NAVO-landen komen samen in Nederland

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 7 maart 2024

De recente cyberaanval op brouwerij Duvel Moortgat benadrukt het belang van een sterk cybersecuritybeleid voor alle bedrijven. Ontdek wat je kunt leren van deze aanval om jouw bedrijf te beschermen.

Datum: 18 april 2024

Vooruit.brussels is slachtoffer geworden van een cyberaanval waarbij persoonsgegevens zijn gelekt. Hackers vragen 800 euro losgeld. Het incident wordt onderzocht en leden zijn gewaarschuwd voor verdachte e-mails.

Datum: 17 februari 2024

Cyberaanvallen variëren sterk in impact en schade. Dit artikel onderzoekt waarom sommige aanvallen schadelijker zijn dan andere en welke factoren hierbij een rol spelen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.