Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Ziekenhuizen onder vuur door cybercriminelen

Datum: 31 juli 2024
apothekers

Cybercriminelen voeren steeds meer aanvallen uit op ziekenhuizen, dokters en apothekers. De FOD Volksgezondheid erkent dat dit een harde realiteit is. Ondanks extra overheidsinvesteringen in beveiliging lijkt dit nog steeds onvoldoende om de dreiging af te wenden.

Ziekenhuizen: makkelijk doelwit

Volgens een internationaal rapport worden er meer dan 1.000 bedrijven per week aangevallen door cybercriminelen. De brede gezondheidszorg wordt hierbij vaak geviseerd, met name ziekenhuizen. Deze instellingen zijn populair bij hackers omdat ze vaak slecht beveiligd zijn. Cybercriminelen mikken op informatie over ziektekostenverzekeringen, medische dossiers en andere privégegevens.

Vaak zijn het de kleinere ziekenhuizen die als eerste worden aangevallen. Deze instellingen hebben vaak geen budget voor adequate beveiliging. De FOD Volksgezondheid heeft ziekenhuizen al via een omzendbrief gewaarschuwd voor ransomware en andere bedreigingen. Ze benadrukken dat dergelijke aanvallen een ernstige impact kunnen hebben op de werking van het ziekenhuis en de continuïteit van de zorg.

Extra geld voor beveiliging

In 2023 kreeg de sector ongeveer 15 miljoen euro extra voor betere beveiliging, maar dit bleek slechts een druppel op een hete plaat. Dit jaar gaat er nog eens 12 miljoen euro extra naar de ziekenhuizen. Ondanks deze investeringen blijft de dreiging groot en moeten ziekenhuizen blijven investeren in hun beveiligingsinfrastructuur.

Apothekers

Artsen en apothekers: geliefde doelwitten

Naast ziekenhuizen zijn ook artsen en apothekers geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Ongeveer twintig procent van hen werd al slachtoffer van een cybermisdrijf. Ze maken zich ernstige zorgen over de beveiliging van hun computersystemen. Veel artsen doen echter geen melding van incidenten uit vrees voor reputatieschade. Toch blijkt dat veel gevoelige patiënteninformatie op straat komt te liggen.

Waarom zijn apothekers kwetsbaar?

Apothekers zijn een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg en bezitten vaak waardevolle informatie over patiënten en medicijnen. Deze gegevens zijn aantrekkelijk voor cybercriminelen, die ze kunnen gebruiken voor verschillende vormen van fraude. Apothekers hebben vaak beperkte middelen om te investeren in hoogwaardige cyberbeveiliging, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen.

De impact van cyberaanvallen op apothekers

Een succesvolle cyberaanval op een apotheek kan ernstige gevolgen hebben. Naast financiële verliezen en mogelijke boetes voor het niet naleven van gegevensbeschermingswetten, kan een aanval ook leiden tot verlies van vertrouwen van patiënten en andere zorgverleners. Dit kan op lange termijn schadelijk zijn voor de reputatie en het voortbestaan van de apotheek.

Verhoogde beveiligingsmaatregelen

Om deze dreigingen het hoofd te bieden, moeten ziekenhuizen, artsen en apothekers proactief hun beveiligingsmaatregelen versterken. Dit omvat onder meer:

  • Regelmatige beveiligingsupdates: Zorg ervoor dat alle systemen up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches.
  • Training en bewustzijn: Medewerkers moeten getraind worden om verdachte activiteiten te herkennen en te melden.
  • Sterke wachtwoorden en authenticatie: Gebruik van sterke wachtwoorden en multi-factor authenticatie kan helpen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
  • Back-ups en herstelplannen: Zorg voor regelmatige back-ups van belangrijke gegevens en ontwikkel een gedetailleerd herstelplan voor het geval van een aanval.

Conclusie

De recente toename van cyberaanvallen op de gezondheidszorg, inclusief ziekenhuizen, dokters en apothekers, benadrukt de noodzaak van een robuuste en proactieve aanpak van cyberbeveiliging. Door te investeren in betere beveiligingsmaatregelen en bewustzijn, kunnen deze cruciale sectoren zichzelf beter beschermen tegen de groeiende dreiging van cybercriminaliteit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 25 april 2024

Belgische politici Els Van Hoof (CD&V) en Samuel Cogolati (Ecolo) zijn slachtoffer geworden van een cyberaanval door Chinese spionnen. Deze aanval benadrukt de urgentie van verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen voor parlementsleden.

Datum: 3 september 2024

Cybercriminelen ontwikkelen steeds geavanceerdere tactieken, waarbij ze sociale media en cryptocurrency gebruiken om slachtoffers te misleiden. Ontdek hoe deze zwendel werkt en hoe je jezelf kunt beschermen.

Datum: 10 april 2024

Vanaf 2025 zijn bestuurders van bedrijven persoonlijk verantwoordelijk voor hun cybersecuritybeleid volgens de nieuwe Europese NIS2-regelgeving. Ongeveer tienduizend bedrijven moeten zich voorbereiden op strengere eisen en mogelijke boetes bij falend beleid.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.