Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Apple-gebruikers in 98 landen gewaarschuwd voor spyware

Datum: 18 juli 2024
spyware

Apple heeft gebruikers in 98 landen, waaronder India, gewaarschuwd voor een nieuwe spywareaanval. Deze waarschuwing is een belangrijke herinnering aan de kwetsbaarheden van mobiele apparaten.

‘Wake-up call voor gebruikers’

Dennis Huisinga, Senior Key Account Manager bij Jamf Benelux, beschouwt deze waarschuwing als een wake-up call voor zowel consumenten als organisaties. “Dit is al de tweede waarschuwing dit jaar en betreft zes meer landen dan de vorige keer,” zegt Huisinga. Hij benadrukt dat mobiele apparaten, zoals iPhones, niet immuun zijn voor aanvallen, wat zorgwekkend is gezien het feit dat we deze apparaten steeds vaker voor gevoelige taken gebruiken.

Een gecompromitteerd mobiel apparaat kan leiden tot het verlies van gevoelige gegevens en biedt aanvallers mogelijk toegang tot andere toepassingen en apparaten. Huisinga wijst erop dat veel organisaties mobiele beveiliging nog niet op hetzelfde niveau hebben als andere endpoints, waardoor spyware langer onopgemerkt kan blijven.

apple

Moderne spyware en zero-day kwetsbaarheden

Moderne spyware maakt gebruik van zero-day kwetsbaarheden die zowel oude als nieuwe apparaten kunnen treffen. Daarom is het cruciaal dat gebruikers hun iPhones altijd direct updaten naar de nieuwste versie van iOS. Apple adviseert gebruikers ook om beveiligingsfuncties zoals de lockdown modus in te schakelen en te investeren in dreigingspreventie en tools om risico’s en aanvallen te detecteren.

Hoewel spyware een uitzondering is voor de gemiddelde gebruiker, treft minder dan 1% van de medewerkers enige vorm van malware op een mobiel apparaat. Toch is het bij deze spywarecampagne opnieuw een zeer doelgerichte aanval, gericht op personen met toegang tot waardevolle informatie of belangrijke contacten.

Proactieve maatregelen van Apple

Het is positief dat Apple proactief dergelijke waarschuwingen uitstuurt. Alle gebruikers wordt aangeraden het advies van Apple op te volgen. Voor gebruikers die vermoeden dat ze getroffen zijn door spyware, biedt Amnesty International assistentie met een lijst van Indicators of Compromise (IoC’s) die helpen om spyware te identificeren.

Lees ook: Melissa helpt ransomware-aanvallen van Cactus voorkomen

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 13 februari 2024

Southern Water meldt dat de persoonlijke en financiële gegevens van 5-10% van haar klanten gestolen zijn bij een cyberaanval. Het bedrijf werkt samen met experts om de gevolgen te beperken.

Datum: 18 juni 2024

Uit onderzoek van UNIZO blijkt dat zes op tien kmo’s in Vlaanderen en Brussel niet digitaal fit zijn. Dit gebrek aan digitale fitheid maakt hen kwetsbaar voor cyberaanvallen en belemmert hun efficiëntie.

Datum: 4 mei 2024

Dankzij het samenwerkingsverband Melissa zijn bijna 3000 potentiële ransomware-slachtoffers wereldwijd geholpen. Melissa analyseerde de werkwijze van de ransomwaregroep Cactus en deelde deze informatie.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.