Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Wat leert de cyberaanval op brouwerij Duvel Moortgat jou over het belang van cybersecurity?

Datum: 7 maart 2024
cyber aanval duvel moortgat

Brouwerij Moortgat, bekend van het populaire bier Duvel, kwam deze week in het nieuws als slachtoffer van een cyberaanval. Helaas is deze brouwerij geen uitzondering. Dagelijks krijgen Vlaamse ondernemingen te maken met cyberincidenten, vaak met ernstige gevolgen. Ondanks talloze voorbeelden blijven veel bedrijven denken dat het hen niet zal overkomen, waardoor ze onvoldoende voorbereid zijn op een mogelijke aanval.

De schade bij Duvel Moortgat

De aanval op brouwerij Moortgat toont duidelijk aan hoe groot de schade van dit soort kaliber kan zijn. Gelukkig had de brouwerij al enkele maatregelen genomen om zich beter te beschermen. Dankzij hun waakzame IT-afdeling kon de productie na één dag gedeeltelijk worden hervat. Veel andere Vlaamse ondernemingen zijn echter minder fortuinlijk. Vaak denken zij dat ze onzichtbaar zijn voor hackers of overschatten ze hun cyberveiligheid. Dit is een grote fout, want dat soort zaken kunnen aanzienlijke schade aanrichten.

Naast de financiële schade lijden getroffen bedrijven ook aan reputatieschade. Klanten en leveranciers verliezen hun vertrouwen. Het is belangrijk om jezelf enkele vragen te stellen: Wat zou de impact van een cyberaanval op jouw onderneming kunnen zijn? Ben je voldoende voorbereid om adequaat te reageren bij een dit soort aanvallen?

Cyberaanval

Het belang van een cybersecurity

De hack bij brouwerij Moortgat toont aan dat elke onderneming een op maat gemaakt cybersecuritybeleid nodig heeft. Bedrijven moeten zich niet alleen beschermen tegen cybercriminelen, maar ook voorbereiden op hoe te reageren wanneer een cyberincident plaatsvindt. Dit staat bekend als cyber resilience. Ondernemingen die cyber resilient zijn, weten welke acties ze moeten ondernemen om weer volledig operationeel te zijn na een aanval. Wacht niet op wettelijke verplichtingen om te beginnen met het versterken van jouw cyberveiligheidsbeleid, maar wees proactief.

900 cyberbreaches in zes maanden

Volgens een recent onderzoek van cyberbeveiliger Check Point Software werden Belgische bedrijven in de eerste helft van 2023 gemiddeld 901 keer geviseerd door gelijkaardige ransomware-aanvallen. Het geëiste losgeld kan snel oplopen tot honderdduizenden euro’s en in sommige gevallen zelfs miljoenen bedragen.

In veel gevallen zijn dezelfde criminele groepen verantwoordelijk voor het creëren, verspreiden en uitvoeren van deze ransomware. Recentelijk hebben Europol en de FBI de met Rusland gelinkte hackersbende Lockbit opgerold. Deze groep had onder andere de computersystemen van de gemeente Geraardsbergen platgelegd.

Leer van Duvel Moortgat en bescherm jouw bedrijf

De aanval op brouwerij Duvel Moortgat benadrukt dat geen enkel bedrijf immuun is voor cyberdreigingen. Door proactief te investeren in een robuust cybersecuritybeleid en cyber resilience-strategieën, kun je de impact van dergelijke aanvallen minimaliseren. Zorg ervoor dat je voorbereid bent en bescherm jouw onderneming tegen de steeds evoluerende dreigingen in de digitale wereld.

Bron (Vlaio)

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 29 februari 2024

Het FBI en internationale partners, waaronder het Centrum voor Cybersecurity België, hebben een schadelijk botnet ontwricht dat door Russische inlichtingendiensten werd gebruikt voor wereldwijde cyberaanvallen.

Datum: 6 februari 2024

Onderzoek toont aan dat rijkere landen meer getroffen worden door ransomware-aanvallen. Er is een sterke correlatie tussen het BBP van een land en het aantal ransomware-slachtoffers.

Datum: 4 mei 2024

Dankzij het samenwerkingsverband Melissa zijn bijna 3000 potentiële ransomware-slachtoffers wereldwijd geholpen. Melissa analyseerde de werkwijze van de ransomwaregroep Cactus en deelde deze informatie.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.