Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Gezondheidsraad vreest dat hackers patiëntgegevens hebben gestolen

Datum: 16 maart 2024

Een gerichte en voortdurende cyberaanval heeft NHS Dumfries and Galloway getroffen, waarbij mogelijk een aanzienlijke hoeveelheid patiëntgegevens en personeelsinformatie is gestolen. De gezondheidsraad werkt nauw samen met Police Scotland, het National Cyber Security Centre en de Schotse overheid om de aanval te onderzoeken en te verhelpen.

De organisatie waarschuwde dat de dienstverlening door dit incident verstoord kan raken. Volgens een verklaring van de gezondheidsraad is de inbreuk op vertrouwelijke gegevens een zeer ernstige zaak. Zowel personeel als het publiek wordt aangespoord om alert te zijn op pogingen tot ongeautoriseerde toegang tot hun systemen of benaderingen van personen die beweren in het bezit te zijn van hun gegevens.

Patiënten en medewerkers die denken slachtoffer te zijn, wordt dringend verzocht contact op te nemen met Police Scotland. Daarnaast heeft de gezondheidsraad een speciale webpagina op zijn website aangemaakt om mensen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de aanval.

Cyberaanval

Cyberaanval was vreselijk voor personeel en patiënten

Cyberbeveiligingsdeskundige Lisa Forte beschreef de aanval als ernstig, met mogelijk gestolen patiënt- en personeelsgegevens. “Hoewel we momenteel weinig details hebben van de gezondheidsraad, lijkt dit sterk op een ransomware-aanval,” verklaarde ze. Forte merkte op dat er aanzienlijke verstoringen zijn gemeld en dat het incident alle kenmerken van een dergelijke aanval vertoont. Ze noemde ook verschillende methoden waarmee hackers toegang kunnen krijgen tot een netwerk, zoals phishing e-mails en het raden van gebruikersnamen en wachtwoorden.

De BBC sprak met inwoners van Dumfries die zich zorgen maken over de gevolgen voor de werking van de NHS. Het onderzoek naar het incident is nog gaande, aldus Police Scotland.

Vastgestelde procedures

Minister van Volksgezondheid Neil Gray verzekerde dat de Schotse regering in nauw contact staat met alle betrokken instanties en dat er gevestigde procedures zijn om met dergelijke situaties om te gaan. “We bieden hulp en ondersteuning aan NHS Dumfries and Galloway bij de afhandeling van dit incident,” zei hij.

Een woordvoerster van het National Cyber Security Centre voegde hieraan toe dat er wordt samengewerkt met wetshandhavingsinstanties, NHS Scotland en de Schotse overheid om de impact van het incident volledig te begrijpen.
Bron: (BBC)

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 2 augustus 2024

Een cyberaanval gecombineerd met een misconfiguratie zorgde voor een langdurige storing in Microsoft Azure, waardoor verschillende diensten zoals Office, Teams en Xbox niet bereikbaar waren.

Datum: 3 september 2024

Cybercriminelen ontwikkelen steeds geavanceerdere tactieken, waarbij ze sociale media en cryptocurrency gebruiken om slachtoffers te misleiden. Ontdek hoe deze zwendel werkt en hoe je jezelf kunt beschermen.

Datum: 22 mei 2024

AddComm is recent getroffen door een ransomware-aanval waarbij klantdata is gestolen en systemen zijn versleuteld. Het bedrijf werkt samen met externe experts om de situatie te herstellen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.