Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Cyberaanval door Chinese spionnen: Politici Els Van Hoof en Samuel Cogolati getroffen

Datum: 25 april 2024
Chinese spionage

In 2021 werden Belgische politici Els Van Hoof (CD&V) en Samuel Cogolati (Ecolo) het slachtoffer van een cyberaanval door Chinese spionnen. Volgens een rapport van de FBI, ontdekt tijdens een Amerikaanse rechtszaak tegen zeven Chinezen, werden de laptops van Van Hoof en Cogolati geïnfiltreerd via een schadelijke e-mail. Beide politici zijn leden van IPAC, een internationale vereniging van parlementsleden die zich inzet voor mensenrechten in China, en dus een doelwit van het Chinese regime.

Het begin van de aanval

Al in 2021 waren er vermoedens dat er iets mis was met de laptop van Van Hoof. Na een controle door Staatsveiligheid werd het incident destijds als onschuldig beschouwd. Dit veranderde echter toen uit het FBI-rapport bleek dat Chinese spionnen via een e-mail toegang kregen tot Van Hoofs notebook. Ook Cogolati opende een soortgelijke e-mail, wat resulteerde in de infiltratie van zijn laptop. Eind maart 2023 bracht IPAC de betrokkenen op de hoogte van de cyberaanval, waarbij bleek dat Chinese hackers massaal e-mails naar IPAC-leden hadden gestuurd.

De omvang van de schade

Het FBI-rapport onthulde dat de Chinese hackers, vermoedelijk leden van de groep APT31, de IP-adressen van de laptops konden bemachtigen. Dit betekende dat zij al sinds 2021 de locaties van de laptops konden volgen. De volledige omvang van de gestolen informatie is nog onbekend, maar Staatsveiligheid gaat ervan uit dat er aanzienlijke hoeveelheden gegevens zijn onderschept.

cyberaanval

Reacties van de betrokkenen

Els Van Hoof reageerde geschokt op het nieuws: “Het feit alleen al dat het Chinese regime mij kan lokaliseren, is heel bedreigend.” Ze benadrukte de constante dreiging en intimidatie vanuit China. “De Chinese ambassadeur heeft me bijvoorbeeld al meermaals geïntimideerd. Maar ik wil niet toegeven en mijn mening blijven zeggen over bijvoorbeeld Taiwan of de situatie van de Oeigoeren.”

Ook Cogolati voelde de impact van de cyberaanval. Hij kwam in 2021 op de Chinese sanctielijst terecht na zijn oproep aan de Belgische regering om de mensenrechtenschendingen in Xinjiang te erkennen als genocide. Hij benadrukt de dreiging van dergelijke aanvallen en de noodzaak voor betere beveiliging.

Oproep tot actie

Van Hoof pleit nu voor de oprichting van een veiligheidsbureau in de Kamer dat, in samenwerking met Staatsveiligheid, parlementsleden kan voorzien van veiligheidsbriefings en updates over digitale veiligheid. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) ondersteunen dit voorstel. Lahbib heeft al de hoogste Chinese diplomaat in België op het matje geroepen.

Conclusie

De cyberaanval op Van Hoof en Cogolati benadrukt de noodzaak van verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen voor politieke figuren. Met de voortdurende dreiging van buitenlandse spionage is het essentieel dat parlementsleden en andere politieke actoren zich bewust zijn van de risico’s en adequate beveiligingsmaatregelen nemen om hun digitale veiligheid te waarborgen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 22 augustus 2024

Toyota is opnieuw slachtoffer van een ernstige datadiefstal. Hierbij is 240 GB aan gevoelige informatie, waaronder klantgegevens en interne netwerkdetails, gedeeld op een hackersforum. De gestolen data brengt grote risico’s met zich mee voor de privacy van klanten en de beveiliging van het bedrijf.

Datum: 5 augustus 2024

Onderzoekers van Checkmarx hebben een malwarecampagne ontdekt die zich richt op de cryptoportefeuilles en persoonlijke gegevens van Python-ontwikkelaars. De criminelen gebruikten sociale technieken om vertrouwen te winnen voordat ze hun kwaadaardige code verspreidden.

Datum: 6 september 2024

Hackers beweren gegevens te hebben gestolen van Belfius, DCC en CDA. Belfius gaf een officiële reactie.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.