Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Websites Nederlandse politieke partijen tijdelijk offline na cyberaanval

Datum: 6 juni 2024
nederlandse politiek

De websites van verschillende Nederlandse politieke partijen waren tijdelijk niet of slecht bereikbaar door een cyberaanval. Een pro-Russisch hackerscollectief heeft de aanval opgeëist, maar deze claim wordt nog onderzocht door de Nederlandse autoriteiten. De timing van de cyberaanval is niet toevallig, want Nederland trekt vandaag naar de stembus voor de Europese verkiezingen.

Nederlanders die, voordat ze naar het stemhokje trokken, nog wat informatie over de Europese verkiezingen wilden opzoeken, kwamen bedrogen uit. De websites van verschillende Nederlandse politieke partijen waren een tijdje niet beschikbaar door een DDoS-aanval. Hierbij wordt een site bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer, totdat de servers deze toestroom niet meer aankunnen.

Vooral de websites van de Christendemocratische CDA, de PVV van Geert Wilders en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet werden door de hackers bestookt. De websites van de laatste twee partijen zijn op het moment van schrijven nog steeds niet beschikbaar. FvD-kopman Baudet zegt dat “het hele team overuren werkt om de aanval af te slaan.”

“Vanochtend was de CDA-website door een zware DDoS-aanval tijdelijk minder bereikbaar”, meldt ook de CDA-partij op X. “Op verkiezingsdag beschouwen we dit als een aanval op vrije, democratische verkiezingen. We maken melding bij de relevante instanties.” Ondertussen kan de website wel weer geraadpleegd worden.

cyberaanval

Cyberaanval door russisch hackerscollectief

Het is nog niet helemaal duidelijk wie er achter de aanval zit, maar een pro-Russische hackersgroep HackNeT heeft de aanval wel opgeëist. Deze groep richt zich vaker op landen waar Rusland een conflict mee heeft en werkt soms samen met andere criminele groepen.

Op de berichtenapp Telegram schrijft HackNeT dat ze “doorgaan met de aanvallen op de websites van Nederland en hun partijen”, al lijken de meeste partijen daar voorlopig geen last van te hebben.

Deze cyberaanval benadrukt de kwetsbaarheid van digitale infrastructuur en de noodzaak voor robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen om de integriteit van verkiezingsprocessen te waarborgen.

Bron: (NOS)
Lees ook dit: Waarom sommige cyberaanvallen schadelijker zijn dan andere

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 21 maart 2024

Vans heeft zijn klanten gewaarschuwd voor fraude en identiteitsdiefstal na een datalek bij moederbedrijf VF Group. Persoonlijke gegevens zoals namen en adressen zijn mogelijk gestolen, maar financiële informatie is veilig.

Datum: 7 juli 2024

Ontdek hoe slimme landbouwinitiatieven profiteren van robuuste cyberbeveiligingsstrategieën en blockchaintechnologie voor een veilige en efficiënte toekomst.

Datum: 31 juli 2024

Cybercriminelen richten hun pijlen steeds vaker op ziekenhuizen, dokters en apothekers, ondanks extra overheidsinvesteringen in beveiliging.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.