Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Een jaar van ongekende uitdagingen voor cybersecurity in België 2023

Datum: 16 januari 2024

Hacktivisme en ransomware

In 2023 werden de Europese cyberbedreigingen gedomineerd door twee belangrijke trends: de opkomst van hacktivisme, vooral door DDoS-aanvallen, en de voortdurende groei van ransomware-aanvallen. Hacktivisme, vaak gerelateerd aan geopolitieke spanningen, nam aanzienlijk toe. Nieuwe hacktivistische groepen kwamen op, elk met specifieke tactieken en doelen, waardoor de taak van cyberbeveiligingsprofessionals wereldwijd complexer werd. Deze acties, ingegeven door verschillende ideologische motieven, hebben geleid tot een grotere nood aan robuuste beveiligingsmaatregelen in alle sectoren.

Aan de andere kant blijven ransomware-aanvallen een prominente dreiging vormen in het cyberlandschap van 2023. Het aantal ransomware-incidenten is dit jaar aanzienlijk toegenomen, zonder tekenen van afname.

In cijfers

  • Ransomware-aanvallen: In 2023 werden in totaal 120 ransomware-incidenten geregistreerd, een stijging van 24% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename benadrukt de groeiende dreiging van ransomware, aangezien cybercriminelen hun tactieken blijven verfijnen en zich blijven richten op kwetsbare systemen.
  • Nationale incidenten: Op nationaal niveau werden 5 grote incidenten waargenomen. Hoewel dit aantal hetzelfde is als vorig jaar, hebben deze incidenten vaak aanzienlijke gevolgen, niet alleen voor individuele organisaties, maar voor hele sectoren.
  • Kleine incidenten: Het aantal kleine incidenten nam aanzienlijk toe, met 46 geregistreerde incidenten, een stijging van 142% ten opzichte van 2022. Deze aanvallen richten zich voornamelijk op bedrijven of organisaties zonder directe impact op de nationale activiteiten, hoewel de financiële schade aanzienlijk kan zijn.
  • Gecoördineerde bekendmaking van kwetsbaarheden: In 2023 faciliteerden we 98 gecoördineerde bekendmakingen van kwetsbaarheden. Deze cijfers weerspiegelen onze voortdurende inzet voor proactieve beveiliging en samenwerking met organisaties om kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken voordat er misbruik van kan worden gemaakt.
cyberbeveiliging

Bron: CCB Belgium

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 16 maart 2024

Een gerichte en voortdurende cyberaanval heeft NHS Dumfries and Galloway getroffen, waarbij mogelijk een aanzienlijke hoeveelheid patiëntgegevens en personeelsinformatie is gestolen.

Datum: 12 augustus 2024

Een boer uit Zug werd gehackt, met tragische gevolgen voor zijn veestapel. Dit artikel bespreekt hoe cyberaanvallen boeren en de bredere landbouwsector kunnen treffen, en welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te beheersen.

Datum: 16 september 2024

Onderzoekers ontdekten een nu gepatchte kwetsbaarheid in Apple’s Vision Pro, waarbij een aanvalstechniek genaamd GAZEploit het mogelijk maakte om gebruikersinvoer via het virtuele toetsenbord te onderscheppen en gevoelige gegevens te stelen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.