Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Cybersecurity blijft een uitdaging voor kmo’s

Datum: 18 juni 2024
UNIZO

Cybersecurity zes op de tien Vlaamse en Brusselse kmo’s hebben dit niet. Dit blijkt uit een onderzoek van UNIZO onder meer dan duizend ondernemers, zowel met als zonder personeel. De kmo’s scoren onvoldoende op basisindicatoren waar elke digitaal actieve onderneming aan zou moeten voldoen. “Dit is verontrustend,” zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Vergeleken met ons vorige onderzoek van twee jaar geleden zien we geen verbetering. Ondernemers laten veel kansen liggen om digitaler en efficiënter te werken en zijn bovendien zeer gevoelig voor cyberaanvallen.”

UNIZO roept ondernemers op zich bewust te zijn van de opportuniteiten én de gevaren van digitalisering. De organisatie pleit voor een brede sensibiliseringscampagne met een focus op Cyberbeveiliging.

Digitale fitheid index

Twee jaar na de lancering van het eerste UNIZO-rapport over digitaal fitte ondernemingen, is het tijd voor een update van de digitale fitheid index. Een onderneming is digitaal fit wanneer zij actief inzet op digitalisering en reeds gebruik maakt van een aantal digitale (basis)toepassingen. Het onderzoek polste naar het hebben van een digitale strategie, de ontwikkeling van digitale vaardigheden, het systematisch verzamelen en analyseren van klantendata, digitale interacties met stakeholders, en de implementatie van basis cyberveiligheidsmaatregelen.

Resultaten van het onderzoek

Uit de analyse blijkt dat, net als in 2022, ongeveer 43% van de Vlaamse ondernemingen als digitaal fit kan worden beschouwd. Vergeleken met twee jaar geleden hebben meer ondernemingen een digitale strategie (75%) en zetten meer bedrijven in op digitale vaardigheden (70%) en de analyse van klantengegevens (50%). De resultaten op het vlak van cybersecurity zijn echter alarmerend. Slechts 50% van de bedrijven implementeert minstens vier van de zeven meest courante cyberveiligheidsmaatregelen. De risico’s variëren van tijdelijk tot permanent verlies van bedrijfsdata, zware reputatieschade, GDPR-boetes wegens onbeschermde klantendata, en ransomware​ (Omroep Neteland)​​ (Europol)​.

KMO cybersecurity

Vooruitgang en uitdagingen

Een belangrijk probleem is dat veel bedrijfsprocessen nog te weinig digitaal verlopen. Slechts 50% van de ondernemingen is begonnen met het digitaliseren van ondersteunende activiteiten zoals CRM en voorraadbeheer. Danny Van Assche benadrukt dat digitale fitheid betekent dat je klaar bent om nieuwe technologieën en toepassingen te omarmen. “Om de productiviteit te verhogen en het concurrentievermogen te behouden, is digitalisering onvermijdelijk. Maar er zijn ook gevaren aan verbonden. Cybersecurity blijft een groot werkpunt. Wat bij grote bedrijven of stadsbesturen kan gebeuren, kan ook bij kmo’s voorkomen. We moeten allemaal mee op de digitale trein, maar dan wel zo veilig mogelijk,” zegt Van Assche​ (Ground News)​.

Initiatieven en oproepen

Op het gebied van cybersecurity bestaan al initiatieven zoals de verbetertrajecten van VLAIO, maar het blijkt uit het onderzoek dat ondernemers hun weg hierin nog niet vinden. UNIZO roept op tot een bredere beveiligingscampagne om de gevaren te duiden en oplossingen aan te reiken. Om de digitale vaardigheden van ondernemers te versterken, biedt UNIZO tools zoals de digitale scan en een breed aanbod aan begeleiding​ (Europol)​.

Investeringen in digitalisering

De digitale evolutie vergt voor veel kmo’s aanzienlijke financiële inspanningen, zoals investeringen in boekhoudsoftware, CRM-systemen en digitale beveiliging. Vanaf 2026 moeten bedrijven verplicht onderling met gestructureerde elektronische facturen werken, wat extra investeringen vereist. Op verzoek van UNIZO komt er vanaf 2025 een verhoogde basisaftrek van 20% voor digitale investeringen, die enkel openstaat voor eenmanszaken en kmo’s.

Lees ook de nieuwe Europese NIS2-richtlijnen

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 5 augustus 2024

Onderzoekers van Checkmarx hebben een malwarecampagne ontdekt die zich richt op de cryptoportefeuilles en persoonlijke gegevens van Python-ontwikkelaars. De criminelen gebruikten sociale technieken om vertrouwen te winnen voordat ze hun kwaadaardige code verspreidden.

Datum: 14 januari 2024

Leer hoe je valse e-mails en berichten kunt herkennen met deze praktische tips. Bescherm jezelf tegen phishing en andere vormen van online fraude door bewust te zijn van de waarschuwingssignalen.

Datum: 18 juli 2024

Apple heeft gebruikers in 98 landen gewaarschuwd voor een nieuwe spywareaanval die hun iPhones probeert te compromitteren. Deze waarschuwing benadrukt de noodzaak voor zowel consumenten als organisaties om alert te blijven en hun mobiele beveiliging serieus te nemen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.