Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Fraudegevaar dreigt voor Vans-klanten na databreach

Datum: 21 maart 2024
vans

Klanten van het populaire schoenenmerk Vans zijn gewaarschuwd voor het risico op fraude en identiteitsdiefstal na een datalek bij het moederbedrijf VF Group. Het bedrijf ontdekte in december 2023 ongeautoriseerde activiteiten in zijn IT-systemen. Hoewel financiële informatie en wachtwoorden veilig lijken, kunnen andere persoonlijke gegevens zoals e-mailadressen, volledige namen, telefoonnummers en adressen zijn gestolen.

VF Group, dat ook merken zoals Timberland, The North Face en Dickies bezit, heeft nog geen uitsluitsel gegeven over eventuele getroffen klanten van deze merken. In een e-mail aan klanten meldde Vans dat de dreiging op 13 december werd ontdekt en dat onmiddellijk maatregelen zijn genomen, waaronder het uitschakelen van de getroffen IT-systemen en het inschakelen van cyberbeveiligingsexperts. Op 15 december waren de hackers buiten spel gezet.

klantgegevens

Datalek treft 35,5 miljoen klanten: Vans waarschuwt voor identiteitsdiefstal en phishing

Het bedrijf heeft echter gewaarschuwd dat criminelen kunnen proberen misbruik te maken van de gestolen klantgegevens, ondanks dat financiële informatie veilig is. Klanten worden geadviseerd alert te zijn op verdachte e-mails, sms’jes en telefoontjes die om persoonlijke informatie vragen.

In een document van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission erkent het bedrijf dat het datalek 35,5 miljoen klanten heeft getroffen. Volgens het bedrijf zijn er geen burgerservicenummers, bankrekeninggegevens of betaalkaartgegevens van consumenten verzameld. Bovendien is er geen bewijs dat wachtwoorden door de hackers zijn gestolen. De ongeautoriseerde gebruikers zouden twee dagen na de ontdekking geen toegang meer hebben gehad tot de systemen van VF Corp.

Vans benadrukt dat het geen betalings- of financiële gegevens verzamelt of bewaart, waardoor de kans op blootstelling van gedetailleerde financiële informatie aan de bedreigers nihil is. Toch kunnen de gestolen gegevens leiden tot pogingen tot identiteitsdiefstal, phishing en mogelijke fraude.

Het bedrijf heeft contact opgenomen met de relevante wetshandhavingsinstanties en zal zijn cyberbeveiligingsbeleid herzien om toekomstige incidenten te voorkomen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 12 augustus 2024

Een boer uit Zug werd gehackt, met tragische gevolgen voor zijn veestapel. Dit artikel bespreekt hoe cyberaanvallen boeren en de bredere landbouwsector kunnen treffen, en welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te beheersen.

Datum: 29 augustus 2024

China heeft Rusland ingehaald als de grootste bron van cyberaanvallen op bedrijven in Europa, met toenemende zorgen over industriële spionage en technologische diefstal.

Datum: 3 september 2024

Cybercriminelen ontwikkelen steeds geavanceerdere tactieken, waarbij ze sociale media en cryptocurrency gebruiken om slachtoffers te misleiden. Ontdek hoe deze zwendel werkt en hoe je jezelf kunt beschermen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.