Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

OPGEPAST: Cybercriminelen misbruiken naam van Belgisch Centrum voor Cybersecurity voor phishing

Datum: 17 september 2024

Oplichters hebben de naam en het logo van het Belgisch Centrum voor Cybersecurity (CCB) gebruikt om mensen te misleiden tot het downloaden van een nep-virusscanner. Hun doel is om persoonlijke gegevens van slachtoffers te stelen. Deze phishingpoging maakt gebruik van valse berichten, zogenaamd om gebruikers te beschermen tegen cybercriminelen. Safeonweb waarschuwt om deze berichten te negeren, geen links aan te klikken en geen gegevens in te vullen.

Criminelen misbruiken CCB-naam

Op dit moment is er een golf van frauduleuze berichten die de naam en het logo van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) misbruiken. De oplichters gebruiken deze misleidende berichten om gebruikers te overtuigen een virusscanner te downloaden. Hoewel het bericht de indruk wekt dat het van een betrouwbare bron komt, benadrukt Safeonweb dat dit absoluut niet het geval is. Het is niets meer dan een phishingpoging, met als doel toegang te krijgen tot jouw persoonlijke informatie.

Wat te doen bij een phishingbericht?

Het CCB raadt aan om berichten die verdacht zijn onmiddellijk te verwijderen. Klik nooit op een link in een verdachte e-mail, open geen bijlagen, en download zeker geen applicaties als daarom wordt gevraagd. Indien je toch op een link hebt geklikt, is het van belang om geen persoonlijke gegevens in te vullen en de interactie direct af te breken. Heb je per ongeluk gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, gedeeld? Verander deze dan onmiddellijk, vooral als je hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen gebruikt.

Wat te doen als je opgelicht bent?

Wanneer je slachtoffer bent geworden van oplichting, bijvoorbeeld als er geld van je rekening is gehaald of als je afgeperst wordt, is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de lokale politie. Daarnaast wordt aangeraden om je bank te contacteren, evenals Card Stop via 078 170 170, indien je bankgegevens zijn gelekt. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties snel geblokkeerd worden.

Het misbruiken van officiële namen en logo’s door cybercriminelen is helaas een veelvoorkomende tactiek. Wees daarom altijd waakzaam en blijf alert bij verdachte berichten die vragen om persoonlijke informatie of downloads van onbekende software.

Gerelateerde nieuwsberichten
Er zijn momenteel geen gerelateerde artikels beschikbaar.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.