Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Southern Water klanten getroffen door cyberaanval

Datum: 13 februari 2024
Southern water cyber aanval

Southern Water heeft gewaarschuwd dat de gegevens van 5-10% van haar klanten gestolen zijn bij een cyberaanval.

In een e-mail aan klanten op dinsdag meldde het bedrijf dat persoonlijke gegevens en financiële informatie gestolen kunnen zijn voor verkoop op het dark web. Southern Water levert waterdiensten in Kent, Sussex, Hampshire en het Isle of Wight.

Het bedrijf verontschuldigde zich en zei dat het contact had opgenomen met regelgevende instanties en samenwerkte met deskundigen op het gebied van cyberbeveiliging. Southern Water levert essentiële waterdiensten aan 2,5 miljoen klanten en afvalwaterdiensten aan meer dan 4,7 miljoen klanten.

Gestolen gegevens

In een door de BBC geziene e-mail aan klanten zei het bedrijf dat gegevens zoals namen, geboortedata, verzekeringsnummers, bankrekeninggegevens en referentienummers gestolen konden zijn. Het bedrijf zei dat het verdachte activiteiten in zijn IT-systemen in de gaten hield sinds het vorige maand op een website over cybercriminaliteit werd genoemd.

Reactie van Southern Water

In een verklaring zei het bedrijf: “Op basis van onze forensische onderzoeken tot nu toe, die nog gaande zijn, zijn we van plan om in de orde van grootte van 5 tot 10% van ons klantenbestand op de hoogte te stellen om hen te laten weten dat hun persoonlijke gegevens zijn aangetast. We brengen ook al onze huidige werknemers en een aantal voormalige werknemers op de hoogte.

“We hebben toonaangevende onafhankelijke cyberbeveiligingsexperts in de arm genomen om het ‘dark web’ in de gaten te houden. We nemen gegevensbescherming en informatiebeveiliging zeer serieus en in overeenstemming met onze wettelijke verplichtingen nemen we contact op met iedereen van wie de persoonlijke gegevens mogelijk gevaar lopen.”

southern water

Geen impact op diensten

Het bedrijf voegde eraan toe dat de diensten en watervoorziening niet waren getroffen.

Onderzoek door ICO

Het Information Commissioner’s Office (ICO) zei dat het een rapport over het incident had ontvangen en dat het het aan het onderzoeken was. Het voegde eraan toe: “Ons advies aan het publiek blijft dat als iemand zich zorgen maakt over hoe er met zijn gegevens is omgegaan of als hij zich zorgen maakt over een mogelijke inbreuk, hij contact moet opnemen met de ICO.”

Neem ook een kijkje naar onze andere nieuwsartikels!

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 7 juli 2024

Ontdek hoe slimme landbouwinitiatieven profiteren van robuuste cyberbeveiligingsstrategieën en blockchaintechnologie voor een veilige en efficiënte toekomst.

Datum: 18 juli 2024

Apple heeft gebruikers in 98 landen gewaarschuwd voor een nieuwe spywareaanval die hun iPhones probeert te compromitteren. Deze waarschuwing benadrukt de noodzaak voor zowel consumenten als organisaties om alert te blijven en hun mobiele beveiliging serieus te nemen.

Datum: 22 mei 2024

AddComm is recent getroffen door een ransomware-aanval waarbij klantdata is gestolen en systemen zijn versleuteld. Het bedrijf werkt samen met externe experts om de situatie te herstellen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.