Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Slimme hacker gebruikt Tornado Cash om $2,9 miljoen te laten verdwijnen

Datum: 8 augustus 2024
Tornado cash

Een hacker heeft onlangs de cryptowereld op stelten gezet door $2,9 miljoen aan gestolen cryptocurrency onvindbaar te maken met behulp van Tornado Cash. Deze gedurfde zet maakt deel uit van een grotere hack waarbij in totaal $14,1 miljoen werd gestolen van de Rain exchange.

De verdwijntruc

Stel je voor: je hebt net een flinke buit binnengehaald en wilt niet gepakt worden. Wat doe je? De hacker koos voor Tornado Cash, een soort digitale wasmachine voor crypto. Hiermee werd 1.155 Ether, goed voor $2,9 miljoen, in een oogwenk onzichtbaar voor nieuwsgierige ogen.

Meer dan alleen kleingeld

De $2,9 miljoen is slechts het topje van de ijsberg. Bij de aanval op Rain verdween in totaal $14,1 miljoen aan digitale assets. Het laat zien dat zelfs grote spelers in de cryptowereld niet veilig zijn voor vindingrijke hackers.

tornado cash

Rain reageert razendsnel

Gelukkig zat Rain niet stil. AJ Nelson, een kopstuk bij de beurs, sprong meteen in actie. Zijn boodschap: geen paniek, jullie geld is veilig. Rain gebruikte eigen spaarpotjes om het gat te dichten. Slim, want zo konden ze gewoon open blijven.

Tornado Cash is als een masker op een feestje. Leuk voor privacy, maar ook handig voor wie kattenkwaad uithaalt. Het maakt het voor de politie lastig om boeven te vangen in de digitale wereld.

Niet alle hackers dragen een “black hat”

Te midden van al dit digitale gedoe is er ook goed nieuws. Een ‘witte hoed’ hacker, zeg maar een digitale Robin Hood, gaf laatst $9,8 miljoen terug aan het Ronin Network. Dit laat zien dat er ook helden rondlopen in de cryptowereld.

Let op je veiligheid

Dit soort gebeurtenissen zijn voor iedereen een wake-up call. Ze laten zien hoe belangrijk goede beveiliging is in de wereld van digital assets. Het is een beetje als een digitaal kat-en-muisspel tussen de goeden en de slechteriken.

Voor jou als crypto-fan betekent dit: blijf alert. Ja, beurzen als Rain handelen snel bij problemen. Maar het risico op hacks blijft. Tip: spreid je kansen en houd je belangrijkste munten in een veilige kluis.

Tip: Microsoft Azure-storing

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 7 juli 2024

Ontdek hoe slimme landbouwinitiatieven profiteren van robuuste cyberbeveiligingsstrategieën en blockchaintechnologie voor een veilige en efficiënte toekomst.

Datum: 22 augustus 2024

Toyota is opnieuw slachtoffer van een ernstige datadiefstal. Hierbij is 240 GB aan gevoelige informatie, waaronder klantgegevens en interne netwerkdetails, gedeeld op een hackersforum. De gestolen data brengt grote risico’s met zich mee voor de privacy van klanten en de beveiliging van het bedrijf.

Datum: 23 januari 2024

De FBI heeft een door de Chinese staat gesponsorde hackgroep genaamd “Volt Typhoon” ontmanteld. Deze groep richtte zich op kritieke infrastructuur in de VS, waaronder het elektriciteitsnet en pijpleidingen.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.