Maak je klaar voor de NIS2-richtlijn

Nieuwsbericht

Veilig online tijdens de verkiezingscampagne

Datum: 19 maart 2024
digitale veiligheid

Verkiezingen zijn een cruciaal element in het democratisch proces. Helaas kunnen terreurgroepen, criminelen, of instanties met politieke motieven proberen de verkiezingsresultaten te beïnvloeden. Politieke partijen en hun kandidaten zijn daarbij een potentieel belangrijk doelwit. Het Europees Agentschap voor cyberveiligheid (ENISA) heeft gewezen op de ondermijnende effecten van chatbots en de manipulatie van informatie door kunstmatige intelligentie (AI). Het agentschap registreerde tussen juli 2022 en juni 2023 ongeveer 2.580 incidenten, waarvan vele gericht waren op overheidsinstanties.

Om kandidaten van politieke partijen te helpen hun cyberveiligheidsniveau te verhogen, cyberrisico’s te beperken en digitale kwetsbaarheden te verminderen, is de gids ‘Veilig online tijdens de verkiezingscampagne’ ontwikkeld. Deze gids is een initiatief van de Veiligheid van de Staat (VSSE), het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Algemene Dienst voor Inlichting en Veiligheid (ADIV). Elke dienst heeft vanuit haar eigen expertise een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze gids.

verkiezingscampagne

De gids bevat aanbevelingen om de verschillende digitale tools die dagelijks worden gebruikt beter te beveiligen. Hier zijn enkele kernpunten uit de gids:

  1. Sterke wachtwoorden: Gebruik unieke en complexe wachtwoorden voor alle accounts en verander ze regelmatig.
  2. Tweestapsverificatie: Schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in om een extra beveiligingslaag toe te voegen.
  3. Bewustwording en training: Zorg ervoor dat alle teamleden op de hoogte zijn van de cyberdreigingen en getraind zijn in het herkennen van phishing-pogingen en andere vormen van cyberaanvallen.
  4. Up-to-date software: Houd alle software en systemen up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches en updates.
  5. Veilige communicatie: Gebruik versleutelde communicatiekanalen voor gevoelige informatie en vermijd openbare netwerken voor belangrijke communicatie.

Het is van essentieel belang dat politieke partijen en hun kandidaten zich bewust zijn van de cyberdreigingen en de juiste maatregelen nemen om zich te beschermen. Door de richtlijnen in deze gids te volgen, kunnen ze de kans op een succesvolle cyberaanval aanzienlijk verkleinen en de integriteit van hun campagnes waarborgen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Datum: 22 augustus 2024

Toyota is opnieuw slachtoffer van een ernstige datadiefstal. Hierbij is 240 GB aan gevoelige informatie, waaronder klantgegevens en interne netwerkdetails, gedeeld op een hackersforum. De gestolen data brengt grote risico’s met zich mee voor de privacy van klanten en de beveiliging van het bedrijf.

Datum: 29 augustus 2024

China heeft Rusland ingehaald als de grootste bron van cyberaanvallen op bedrijven in Europa, met toenemende zorgen over industriële spionage en technologische diefstal.

Datum: 4 mei 2024

Dankzij het samenwerkingsverband Melissa zijn bijna 3000 potentiële ransomware-slachtoffers wereldwijd geholpen. Melissa analyseerde de werkwijze van de ransomwaregroep Cactus en deelde deze informatie.
Mathieu Verschraege begon zijn professionele carrière in het onderwijs als ICT-coördinator en leraar informatica en wiskunde in het secundair onderwijs. Na vijf jaar als ICT-medewerker in het hoger onderwijs, maakte hij in 2013 een opmerkelijke carrièrewending naar de politie. Hier diende hij eerst twee jaar in interventie en twee jaar in functioneel beheer, waarna hij zijn ware roeping vond als cybercrimerechercheur en digitaal forensisch onderzoeker bij de Local Computer Crime Unit Recherche PZ Waasland-Noord. Zijn expertise breidde zich verder uit toen hij ook cybercrime- en zedenrechercheur werd bij de Recherche PZ Regio Puyenbroeck.
 
De unieke combinatie van zijn onderwijservaring en recherchewerk inspireerde Mathieu om in 2022 het bedrijf Mediavista op te richten. Met Mediavista reist hij door heel Vlaanderen om lezingen en workshops over cybercrimepreventie te geven. Zijn doelgroepen variëren van leerlingen, onderwijsprofessionals en ouders tot bedrijven en lokale verenigingen.
 
Mathieus kennis en enthousiasme hebben hem een gewilde spreker gemaakt op prestigieuze evenementen en conferenties. Zo trad hij op als moderator tijdens de Brussels Cybersecurity Summit in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Daarnaast was hij panellid op het stakeholderevent van Febelfin en de Federale Diensten van de Gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant en op diverse andere events rond cyberveiligheid. Zijn expertise wordt regelmatig gevraagd door VRT NWS en VRT Radio 1, waar hij toelichting geeft bij actuele onderwerpen rondom cybercriminaliteit.
 
Met zijn diepgaande kennis en praktische ervaring is Mathieu de expert op het gebied van cybercrimepreventie in Vlaanderen. Of het nu gaat om een lezing, workshop of mediaoptreden, Mathieu weet complexe cyberveiligheidskwesties toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.